Bilvårdsguide - Tvätta bilen själv steg för steg

Hur tvättar man bilen själv? Vilka bilvårdsprodukter behöver man? Vad är avfettning? Hur tvättar man bilen på bästa sätt? Får man tvätta bilen hemma? Tvätta bilen i en tvätthall? Kan man tvätta bilen med bara vatten? I vår bilvårdsguide besvarar vi dina frågor och ger dig en steg för steg guide hur du tvättar bilen som ett proffs. Garanterat toppresultat med rätt bilvårdsprodukter! 

Tvätta bilen som ett proffs - så gör du

Om du tvättar bilen i en automatisk biltvätt - STOPP! Visst går det snabbt, men bilens lack blir lidande och får repor från borstarna i biltvätten samt att tvättresultatet håller inte lika länge som när man gör det själv. Undvik därför att tvätta bilen i biltvätt för att förlänga livslängden på lacken. Dessutom kan man spara en peng på att tvätta bilen själv. Win-win!

För att tvätta bilen grundligt utför du detta i tre delar. Första delen är en grundlig förtvätt av bilens yttre. Du rengör bilen från gammal smuts, rester från vägunderlag och gammalt vax för att slutresultatet ska hålla längre. Du använder olika rengöringsmedel för olika typer av smuts. Andra delen är bearbetning av ytan för att återfå sin forna glans av ytan. Du avslutar sedan med applicering av skydd för längre hållbarhet av glansen samt ge ett skyddande lager mot repor etc.

1. Ta bort asfaltsfläckar från bilen*

steg 1 tvätta bilen själv med kallavfettning

Ett viktigt förarbete med hjälp av kallavfettning för att ta bort det yttre lagret som består av asfaltsfläckar och tjära. Detta steg är extra viktigt att göra under vinterhalvåret när det förekommer oljebaserad smuts som fastnar i lacken på grund av snö och slask. Kallavfettningen är en del av förtvätten.

Spraya Resultat Kallavfettning i och runt hjulhusen, trösklarna och på andra ställen där asfaltsfläckar förekommer. Låt verka minst två minuter eller tills du ser att fläckarna börjat lösas upp. Gå därefter vidare till nästa steg.

Du behöver:

*Behöver inte genomföras vid varje tvätt, men regelbundet och särskilt viktigt under vinterhalvåret.

2. Däck- & fälgrengöring

steg 2 fälgrengöring

Använd fälgrengöring för att underhålla däck- och fälgar. Medlet tar bort bromsdamm, flygrost och andra järnpartiklar som fastnat på fälgarna. 

Spraya Resultat Fälgrengöringen på fälgarna och låt verka tills medlet skiftar till lila. Vid behov, bearbeta med en fälgborste. Spola sedan av hela bilen och fälgarna uppifrån och ner. Vid kraftig smuts, återupprepa steget.

Du behöver:

3. Ta bort insekter på bilen

Steg 3 tvätta bilen själv med insektsborttagning

En del av förtvätten är att ta bort mygg- och insektsrester som fastnat på bilens främre delar för att underlätta biltvättens kommande steg.

Spraya insektsborttagning på fronten, strålkastarna, backspeglar och på vindrutan där insektsrester förekommer. Låt verka utan att skölja av och fortsätt till nästa steg.

Vid mycket insektsrester kan processen upprepas en gång innan man går vidare till steg 4. Använd då en microfiberduk för glas för att bearbeta ytan innan andra omgången av medlet. Applicera mer medel vid behov för att inte ytan ska bli torr under bearbetningen. Spola av hela bilen.

Du behöver:

4. Förtvätt och avfettning

steg 4 tvätta bilen med förtvättmedel

För att komma åt all smuts och få ett skinande resultat är det viktigt att använda ett förtvättsmedel innan man applicerar bilschampo, vax och polering. Hoppar du över detta steg försämras ditt tvättresultat samt förkortar hållbarheten av lackskydd och polering.

Spraya förtvättsmedlet direkt över hela bilen. Låt verka några minuter och skölj därefter av med vatten. Använder du ett avfettningsmedel applicerar du det med skumspruta och låter verka utan att medlet torkar in. Förtvättsmedlet bearbetar smutsen ju längre det verkar. Skölj sedan av noggrant med vatten, börja nerifrån och jobba dig sedan uppåt. 

Du behöver:

5. Ta bort tuff flygrost på lacken*

steg 5 ta bort flygrost från billacken

Flygrost uppstår på grund av järnpartiklar som finns på våra vägar och flyger upp i billacken och rostar fast. Flygrost är vanligast under vinterhalvåret när det blandas med snö och slask. Detta steg är en extra insats för att ta bort den sista flygrosten som de tidigare stegen inte fått bort.

Spraya flygrostborttagningen runt hjulhusen, trösklarna och på andra ställen där flygrost förekommer. Låt verka tills medlet skiftar till lila. Låt ej medlet torka in. Skölj av med vatten.

Du behöver:

*Genomförs vid behov, vanligtvis ett par gånger om året.

6. Handtvätt med bilschampo

steg 6 handtvätta med bilschampo

Nu till det steg de flesta är van vid. Handtvätt med ett bilschampo för att lösa upp smuts som ligger kvar på ytlacken. Handtvätten är en grundlig rengöring av hela bilen och kan ses som en underhållstvätt samt är en del av förtvätten inför applicering av lackskydd och polering.

Välj ett passande bilschampo och dosera bilschampot i bilvårdshink och schamponera hela bilen med en tvättsvamp. Spola sedan av bilen noggrant med högtryckstvätt eller vattenslang. 

Du behöver:

7. Skydda bilens lack

steg 7 lackförsegling

Innan applicering av lackskydd är det viktigt att alla föregående steg är genomförda för att få ett skydd som håller längre. När du använder lackskydd istället för bilvax får du mer glans samt att lackskydd har en längre hållbarhet. 

Välj ett passande lackskydd och applicera på renggjord yta. Gärna direkt efter biltvätten då ytan är blöt. Låt verka upp till 20 min. Spola sedan av med högtryck och torka torrt med microfibersämsskinn eller microfiberduk. OBS! Vid användning av Snabbförseglare CC39 sprayas medlet direkt på rengjord och torr yta eller i microfiberduk för att stryka ut produkten tills det är torrt.

Du behöver:

8. Återfå glans i plast- och gummiytor

steg 8 återfå glans i gummi och plast på bilen

För att få liv i plast och gummiytor avslutar du tvätten med att använda ett glansmedel på tråkiga, matta ytor som exempelvis däck, plastlister, däcksidor, gummilister och mattor.

Ytan ska vara rengjord och torr före applicering av glansmedel. Spraya i en svamp och applicera på ytan. 

Du behöver:

FAQ

Vanliga frågor om att tvätta bilen

Är det dåligt att tvätta bilen i biltvätt?

Vi rekommenderar att inte tvätta bilen i en automatisk biltvätt då det skadar billacken med repor från borstarna i biltvätten. Tvättresultatet är dessutom sämre och håller inte lika länge som när du tvättar bilen själv.

Hur ofta ska man tvätta bilen?

Hur ofta du bör tvätta bilen beror på hur mycket bilen används, säsong och vilket vägunderlag du vanligtvis kör på. Under vinterhalvåret bör du tvätta bilen minst en gång i veckan om du kör bilen dagligen. Under sommarhalvåret räcker det med en gång i månaden då inte lika mycket smuts och järnpartiklar fäster på lacken från vägunderlaget.

Får man tvätta bilen hemma?

Enligt Miljöbalken är vi skyldiga att göra vad vi kan för att undvika skador på miljön, i detta fall gäller det att man ej ska använda kemiska produkter för att förorena vattnet.

Varför kan jag inte bara använda bilschampo i förtvätten?

Bilschampo har ett neutralt pH-värde som gör att den inte kan ta bort all typ av smuts, särskilt asfaltfläckar, flygrost och järnpartiklar som kräver ett avfettningsmedel. Man behöver först använda ett avfettningsmedel för att ta bort den yttre smutsen av asfalt och järnpartiklar. Om du endast använder bilschampo kommer rester av asfalt och järnpartiklar finnas kvar och ge ett sämre tvättresultat.

Vad skiljer keramiska bilvårdsprodukter från andra?

Keramiska produkter är den senaste tekniken inom bilvårdsprodukter. Resultat Car Care har utvecklat keramiska bilvårdsprodukter med avancerad teknologi för extremt hög tålighet, ökad glans och lång hållbarhet jämfört med vanliga bilvårdsprodukter.

När ska man använda avfettning till bilen?

Avfettning är en del av den grundliga förtvätten av bilen
och ska genomföras innan lackskydd, vax och polering för att ta bort smuts och
föroreningar i lacken.