Städa hemmet med sunda rengöringsprodukter

Ibland är det inte lätt att veta vart man ska börja. Det kan bli överväldigande och ingenting blir gjort i stället. Ett välstädat hem har många fördelar för din hälsa, det skyddar från bakterier och sjukdomar som härstammar från smuts och damm. Det finns även forskning på att städning och ett välstädat hem minskar stress och ångest¹. Vi har samlat en städguide med rutiner och tips som gör det enkelt för dig.

I denna städguide hittar du:

 1. Skapa rätt förutsättningar
 2. Städa köket
 3. Städa badrummet
 4. Bli av med dålig lukt
 5. Checklista för snabbstädning

Rätt förutsättningar för ett renare hem

Använd produkter för rätt ändamål

För att få en effektiv rengöring krävs rätt balans mellan kemi, metod, temperatur och verkningstid för just den smuts du vill ta bort. Olika smuts kräver olika mycket av de fyra faktorerna. Allt baseras på den produkt du använder: hur effektiv den är, produktens verkningstid och hur man bearbetar med den. När du använder fel rengöringsmedel kommer du antagligen få arbeta mer för mödan (skrubba eller skrapa) och slutresultat blir inte som förväntat. 

När du använder en produkt framställd för just den smutsutmaning du står inför kommer det gå lättare att få bort smutsen. Men det betyder inte att du behöver ha 15 olika rengöringsmedel, du behöver faktiskt bara fyra:

 1. Rengöring för fet smuts i badrummet och för köket
 2. Rengöring för fastbränd smuts
 3. Rengöring för kalkavlagringar
 4. Allrengöringsmedel för ytlig smuts

Vardagsstäda mera

Avsett några minuter varje dag för att plocka undan och torka av utsatta ytor (ex. köksbänk efter matlagning). Underhåller du hemmet lite varje dag minskar du chansen att bakterier och dålig lukt uppstår så det känns fräschare. Det kommer göra gott i själen att sjunka ner i soffan i ett nystädat hem varje dag! Ett tips är även att låta produkterna stå framme lättillgängligt, det gör det lite lättare att få städningen gjord. 

Använd dofter som påverkar dig positivt

När du använder rengöring med en doft som du älskar blir det plötsligt lite roligare att städa. Olika dofter påverkar även sinnesstämningen. Lavendel är rogivande, rosmarin stimulerande och citrusdofter kan bidra med ny energi. När du väljer rengöringsmedel så utgå från vilka dofter du trivs med.

Använd inte samma städredskap och trasor till kök, badrum och andra ytor

Det kallas korskontaminering när du sprider mikroorganismer (bakterier, svamp, virus) från en yta till en annan. Det är inte synligt för ögat, men de finns där. Tips är att färgkoordinera microfiberdukar för varje rum och använd olika redskap för ytor för att undvika korskontaminering.

Städa köket

Köket är extra viktig att hålla rent för en god hygien vid matlagning. Det är bra att rengöra öppna köksytor dagligen efter de används. Använd ett köksrengöringsmedel för fet smuts för att torka av spis, bänkskivor, skåpsluckor, matbord och andra ytor som kommit i kontakt med livsmedel och smuts. Kom ihåg att inte använda samma trasa i köket som övriga ytor i hemmet, då sprider du bakterier till nya ytor. Töm även sopor regelbundet samt rengör kyl och frys från gamla matrester för att undvika bakteriebildning och dålig lukt.

Ugnen behöver underhållas även om det inte är lika ofta. Fastbränd smuts blir tuffare att få bort ju längre det sitter. Rengör ugnen ungefär var tredje månad om den används regelbundet. Då blir varje rengöring lite enklare då du slipper grovstädningen samt att ugnen håller sig fortsatt fräsch när du underhåller den regelbundet.

Läs våra tips för att ta bort fastbränd smuts →

Städa badrummet

Utöver köket är badrummet det rum som används mycket flitigt i vardagen. Det samlas snabbt smuts som kan upplevas svår att få bort. Att använda ett allrengöringsmedel för hela badrummet kommer tyvärr inte ge ett skinande rent resultat. Anledningen är att det bildas två typer av smuts som kräver olika lösningar. Det är därför viktigt att använda rätt rengöringsmedel för badrummet för att få det rengjort ordentligt.

För att göra rent på djupet och undvika onödig tid på skrubbande, ska du göra städrutinen i två enkla steg för att ta bort ett lager i taget. Det är först då du får ett skinande rent resultat. Rester av tvål, schampo och hudrester bildar ett ytligt lager av smuts när vi duschar och tvättar oss. Använd ett rengöringsmedel för fet smuts för detta. Detta bör du göra dagligen eller minst en gång i veckan för att hålla en ren och hygienisk miljö.

I steg två använder du ett rengöringsmedel som löser upp kalk och oxidlösningar, här krävs ett kraftfullare kalkavlagringsmedel. Kalk bildas med tiden och hur mycket beror på hur hårt vatten du har där du bor. Det behöver därför inte rengöras lika ofta. Drabbade områden är ofta dusch, duschväggar och toaletten som utsätts för mycket vatten.

Läs hela städrutinen för badrummet → 

Bli av med dålig lukt

Dålig lukt förekommer vanligtvis i kök, badrum, tvättmaskin och i hallen. Det är viktigt att bli av med källorna till den dåliga lukten (bakterier) för att få ett välstädat hem. Rengör eller använd en bakteriedödande luktborttagare för att bli kvitt dålig lukt.

Vanliga källor som orsakar dålig lukt i hemmet:

 • Köket: matrester i diskho/avlopp och kylskåp, diskmaskin
 • Badrum: Avlopp och toaletten
 • Tvättstugan: låt inte blöt tvätt ligga kvar i trumman och häng alltid upp fuktiga handdukar. Bakterier bildas och orsakar en sur lukt i både tvättmaskin och plagg.
 • Hallen: Varma skor och väskor med svettig träningsutrustning bildar dålig lukt och skapar en obehaglig lukt. Se till att hänga sådant på tork och rengöra regelbundet från bakterier.

Tillbaka till blogg

Checklista för snabbstädning (när det är bråttom)

När tiden är knapp och du är i behov av en sista-minuten städning har vi några smarta knep som ger ett välstädad intryck.

 1. Ta ut gamla sopor och andra källor med bakterietillväxt som kan bidra till dålig lukt. 
 2. Spraya Köksrent runt dörrkarmarna. Det kommer dofta wow-wow när gästerna anländer. Ett fräscht första intryck!
 3. Vädra och öppna fönstren medan du städar.
 4. Häll i toalettrengöring i toaletten och låt verka. Spraya rengöringsspray på handfat och toalettsitsen för att bli av med ytlig smuts och damm. (bonustips - spraya vår Badrent runt dörrkarmarna till toaletten så kommer gästerna mötas av en ljuvlig doft av lavendel på deras toalettbesök).
 • Putsa fönster utan ränder steg för steg

  Putsa fönster utan ränder steg för steg

  Efter en lång och hård vintersäsong har våra fönster samlat på sig ett lager med smuts. Förutom att det hindrar utsikten av en blommande vår, minskas mängden naturligt ljus som...

  Putsa fönster utan ränder steg för steg

  Efter en lång och hård vintersäsong har våra fönster samlat på sig ett lager med smuts. Förutom att det hindrar utsikten av en blommande vår, minskas mängden naturligt ljus som...

 • 5 fördelar med att städa

  5 fördelar med att städa

  Våren är här och en en ordentlig vårstädning ge en känsla av lättnad, glädje och tillfredsställelse. Utöver att det kan ge dig en renare och mer organiserad miljö, har vårstädning en rad...

  5 fördelar med att städa

  Våren är här och en en ordentlig vårstädning ge en känsla av lättnad, glädje och tillfredsställelse. Utöver att det kan ge dig en renare och mer organiserad miljö, har vårstädning en rad...

 • Vanliga frågor om att behandla altan med såpa

  Vanliga frågor om att behandla altan med såpa

  Går du i tankarna att behandla altan med såpa som många andra? Vi har listat vanliga frågor och svar gällande behandling med såpa för dig som inte riktigt kan bestämma...

  Vanliga frågor om att behandla altan med såpa

  Går du i tankarna att behandla altan med såpa som många andra? Vi har listat vanliga frågor och svar gällande behandling med såpa för dig som inte riktigt kan bestämma...

1 av 3