Få bort svett och dålig lukt från kläder

Funderar du på hur du ska få bort dålig lukt och svett som fäster sig i kläder? Luktar dina träningskläder svett och surt trots att de är nytvättade? Lösningen är enkel - fortsätt läs nedan för att ta reda på hur du håller svett och unken lukt borta.

Varför luktar kläder illa?

Den dåliga lukten i kläder kommer från svett och bakterier som bildas av oljor och hudrester som fastnar i textilens fibrer. På grund av att majoritetens alla kläder idag består av syntetiska textiler som våra vanliga tvättmedel inte är framställda att göra rent, uppstår den illaluktande lukten snabbt som tillslut känns omöjlig att få bort.

Tvätta träningskläder på rätt sätt

Den vanligaste orsaken att träniningskläder och funktionsplagg luktar illa är att ett vanlig tvättmedel täpper igen fibrerna i ett träningsplagg vars egenskaper är att transportera bort svett. Detta är på grund av att tvättmedlet inte är framställt för att rengöra syntetiska textiler. När fibrerna täpps igen försämras plaggets egenskaper för varje tvätt och tillslut gör plagget oanvändbart. Man kan säga att du förbrukar plaggen i en rasande fart som kort efter inköp måste bytas ut.

Visste du även att kläderna kan tappa sin funktion och ta skada om de tvättar i över 40 grader? Vilket ofta kan vara det första man testar för att råda bot på den dåliga lukten. Se till att alltid tvätta med låga temperaturer, med rätt tvättmedel blir plaggen rena redan vid 30 grader.

Lösningen: Tvättmedel för träningskläder

När du använder ett vanligt tvättmedel till träning- och funktionskläder förämras funktionen avseendevärt fort. Det är då du ofta upplever att plaggen tappar sina egenskaper för att kunna transportera fukt och luktar unket vid redan vid användning. När du tvättar träningskläder ska du använda ett tvättmedel framtaget för just träning- och funktionsplagg för att inte påverka plaggets funktion. På så sätt bibehållls plaggens funktion och får en längre hållbarhet.

3 snabba tips för fräschare träningskläder

  1. Tvätta på lägre temperaturer. Med rätt tvättmedel blir plaggen rena redan vid 30 grader
  2. Håll tvätt och tvättmaskin torr. Häng upp tvätten när programmet är klart och låt luckan stå öppen efter för att unvika att bakterier bildas som kan bidra till försämras lukt på plaggen
  3. Använd rätt tvättmedel för träning och funktionsplagg för att inte försämra plaggens egenskaper

Få bot på illalukande skor

Lider du av illaluktande skor? Här får lösningen som håller dina skor fräscha längre.

Läs guide här →

Tillbaka till blogg

Produkter relaterade till guide