Få bort svett och dålig lukt från kläder

Funderar du på hur du ska få bort dålig lukt och svettlukt i kläder? Luktar dina träningskläder svett och surt trots att de är nytvättade? Lösningen är enkel - fortsätt läs nedan för att ta reda på hur du håller svett och unken lukt borta från dina kläder.

Tvätta kläder med dålig lukt

Dålig och sur lukt i kläder

För att ta bort dålig lukt i kläder är det viktigt att veta varför den dåliga lukten uppstår. Du kan nämligen förhindra att dålig lukt uppstår på majoriteten av dina plagg. På så sätt slipper du hitta nödlösningar och spar både tid och pengar. Du förlänger även livslängden på dina plagg om du tar hand om kläderna på rätt sätt.

Dålig lukt i kläder kommer från svett och bakterier som bildas av oljor och hudrester som fastnar i plagget. Majoriteten av alla kläder idag består av syntetiska textiler som våra vanliga tvättmedel inte är framställda för att göra rent, på grund av det uppstår dålig lukt snabbt som tillslut kan kännas omöjlig att få bort. En anledning är alltså att man använder fel tvättmedel eller inte följer tvättråden.

Dålig lukt i kläder på grund av överdosering

En annan vanlig anledning till illaluktande plagg är överdosering av tvättmedel. När du använder för mycket tvättmedel lämnar det rester i tyget och bakterier bildas med tiden, undvik därför att överdosera. Följ alltid rekommenderad dosering på plagget. Det kommer inte blir renare med mer tvättmedel. 

Varför luktar träningskläder illa efter tvätt?

De flesta träningskläder är tillverkade av ett funktionsmaterial med andningsförmåga för att transportera bort svett och fukt. Det gör att plagget känns fräscht när du är aktiv och även efter. Det är vanligt att man upplever att kvaliteten försämras med tiden och plagget blir snabbt illaluktande.

Anledningen till detta är att man tvättar funktionsmaterial med vanligt tvättmedel. Ett vanligt flytande eller pulvertvättmedel är inte framställd för att tvätta syntetiska textiler.Tvättmedlet täpper igen funktionsmaterialets textilfibrer och gör att fukt inte kan transporteras bort lika lätt. Bakterier och svett blir kvar i plagget och skapar snabbt den dåliga lukten. Funktionen blir alltså sämre för varje gång du tvättar och tillslut blir plagget oanvändbart. Man förbrukar då plaggen i rasande fart som snart måste bytas ut på grund av outhärdlig lukt.

Visste du att funktionskläder kan även tappa sin andningsförmåga och ta skada om de tvättas i över 40 grader?

Att tvätta i högre temperaturer än rekommenderat brukar vara det första man testar för att ta bort dåligt lukt. Se alltid till att tvätta kläderna i rekommenderad temperatur enligt tvättråden, med rätt specialtvättmedel för att ta bort dålig lukt blir plaggen rena och fräscha redan vid 30 grader.

Lösning: Tvättmedel för illaluktande kläder

Tvätta inte i högre temperaturer eller med mer tvättmedel än rekommenderat för att ta bort dålig lukt. Det tar mer skada än nytta då du överbelastar tvättmaskinen, försämrar plaggets kvalitet och det är inte bra för miljön. Använd i stället ett specialtvättmedel som är framställd för att ta bort dålig lukt i kläder utan att påverka plaggets funktion. Det är mer skonsamt för plagget och belastar varken tvättmaskin eller miljön. Samtidigt spar du energi när du kan tvätta på lägre temperaturer. Win-win!

specialtvättmedel för dålig lukt i kläder

När du använder ett vanligt tvättmedel till träning- och funktionskläder förämras funktionen avseendevärt fort. Det är då du ofta upplever att plaggen tappar sina egenskaper för att kunna transportera fukt och luktar unket redan vid användning. 

Få bort svettlukt och svettfläckar från kläder

Svettlukt och svettfläckar kan vara riktigt envisa och svåra att ta bort, trots att man tvättat plagget flera gånger om. Svettlukt i kläder orsakas av värme och bakterier som bildas när vi är aktiva och skapar den oönskade svettlukten i kläderna. Med rätt metod för att ta bort svettfläckar och dålig lukt blir det enkelt. Det finns några saker att tänka på:

 • Det är viktigt att inte vänta för länge för att behandla svettfläckar och dålig lukt i kläder. Tvätta alltid så fort som möjligt innan den blir för ingrodd. Väntar man för länge blir det bli svårare att få bort svettfläckar och svettlukt i kläder.
 • Om du inte kan tvätta plagget direkt, blötlägg fläcken eller plagget tills du kan tvätta den.
 • Kom ihåg att följa tvättråden på plaggen med dålig lukt och svettfläckar innan du gör något för att försäkra dig att du tvättar den på rekommenderat sätt. 

 

Tips - ta bort sur lukt i nytvättade kläder 

Ibland kan nytvättade kläder ha en sur och unken lukt när du tar ur dem ur tvättmaskinen, trots att du tvättar om och om igen. Följ dessa tips för att alltid få en fräsch och väldoftande tvätt. 

 1. Låt fuktig smutstvätt torka innan du lägger dem i tvättkorgen. En fuktig tvätthög bildar bakterier som skapar en sur lukt. 
 2. Håll tvättmaskinen torr. Låt inte tvätt ligga kvar i trumman och låt luckan stå öppen för att undvika att bakterier bildas som bidrar till sur lukt i plaggen.
 3. Underhåll tvättmaskinen. Bakterier och mögel i tvättmaskinen gör att nytvättade kläder luktar surt. Rengör därför tvättmaskinen regelbundet med en tvättmaskinrengöring för att ta bort sur lukt.  
 4. Överdosera inte tvättmedel. Rester kan bli kvar i tvättmedelsfacket och rör som bildar bakterier med tiden och skapar en sur lukt. Följ alltid rekommenderad dosering.

Få bort dålig lukt i illaluktande skor

Har du illaluktande skor? Svett och bakterier orsakar dålig lukt i skor och kan vara svår att få bort. Vi ger dig en enkel lösning som håller dina skor fräscha längre.

Läs guide här →

Tillbaka till blogg
 • Putsa fönster utan ränder steg för steg

  Putsa fönster utan ränder steg för steg

  Efter en lång och hård vintersäsong har våra fönster samlat på sig ett lager med smuts. Förutom att det hindrar utsikten av en blommande vår, minskas mängden naturligt ljus som...

  Putsa fönster utan ränder steg för steg

  Efter en lång och hård vintersäsong har våra fönster samlat på sig ett lager med smuts. Förutom att det hindrar utsikten av en blommande vår, minskas mängden naturligt ljus som...

 • 5 fördelar med att städa

  5 fördelar med att städa

  Våren är här och en en ordentlig vårstädning ge en känsla av lättnad, glädje och tillfredsställelse. Utöver att det kan ge dig en renare och mer organiserad miljö, har vårstädning en rad...

  5 fördelar med att städa

  Våren är här och en en ordentlig vårstädning ge en känsla av lättnad, glädje och tillfredsställelse. Utöver att det kan ge dig en renare och mer organiserad miljö, har vårstädning en rad...

 • Vanliga frågor om att behandla altan med såpa

  Vanliga frågor om att behandla altan med såpa

  Går du i tankarna att behandla altan med såpa som många andra? Vi har listat vanliga frågor och svar gällande behandling med såpa för dig som inte riktigt kan bestämma...

  Vanliga frågor om att behandla altan med såpa

  Går du i tankarna att behandla altan med såpa som många andra? Vi har listat vanliga frågor och svar gällande behandling med såpa för dig som inte riktigt kan bestämma...

1 av 3