Hur man tvättar handdukar på bästa sätt

Har du handdukar som luktar illa direkt efter användning? Om den har legat i en hög eller i gymväskan hela dagen kan handduken snabbt börja luka surt och få en otrevlig lukt. Den dåliga lukten i handduken beror på bakterier som bildas i fukt. Det är därför viktigt att ge dina handdukar mycket yta att torka på så att fukten inte blir långvarig.

handdukar som luktar surt

Handdukar som luktar surt och unket

En vanlig anledning till illaluktande handdukar är att man använder ett tvättmedel som inte är anpassat för funktionsmaterial, vilket frotté behöver för att behålla sin uppsugningsförmåga efter tvätt. När du tvättar med ett vanligt tvättmedel täpper medlet igen tyget och fukt kan ej transporteras bort. Vilket i sin tur gör att bakterier bildas och den dåliga lukten uppstår. Det är därför nya handdukar tappar sin funktion med tiden. Om du i stället använder ett specialtvättmedel för funktionsmaterial kommer handduken att hålla längre, du slipper den dåliga lukten och spar pengar på att köpa nya. Win-win-win!

Hur man tvättar handdukar på bästa sätt

Handdukar ska normalt tvättas i 60 grader om inget annat anges för att ta bort all smuts och bakterier som bildas under användning. Använd aldrig ett vanligt sköljmedel när du tvättar handdukar. Sköljmedel försämrar handdukens uppsugningsförmåga och gör att det snabbt börjar lukta unket. Använt alltid ett specialtvättmedel som bevarar uppsugningsförmågan, det kommer ge längre livslängd så att man slipper köpa nya handdukar.

Tillbaka till blogg
1 av 3