Såpskura altan och trätrall

Funderar du på att såpa altan? Smart - använd såpa när du vårstädar trallen! Såpskura altan eller trädäck i stället för att använda olja. Med såpa får trät en mjuk och varm känsla samt att den får en fin grå finish. Samtidigt drar inte trallen åt sig lika mycket pollen och föroreningar som en oljad trall gör. Dubbellycka! Men hur gör man då? Följ vår guide för ett fantastiskt resultat.

såpa altan och trätrall med koncentrerat såpa - så gör du

Guide: Så såpskurar du trallen

Du behöver: Natursåpa, borste, skurborste och tillgång till vatten.

  1. Börja med att sopa rent på trätrallen och se till att den är fri från smuts. Är den hårt smutsad kan en omgång skrubb med varmt vatten och borste behövas innan du börjar såpa trallen. Psst... Undvik att använda högtryckstvätt till din träaltan då ett för högt tryck kan skada fibrerna i trät.
  2. Blanda Natursåpa i en hink med ljummet vatten. Åtgången är cirka 1 liter såpa per 30 kvm beroende på tidigare behandling. 3 dl såpa per 10 liter vatten.
  3. Börja sedan skrubba trallen med såpan med hjälp av en grov skurborste. Se till att skrubba ordentligt så att hela trallen är täckt av såpa.
  4. Låt det sedan torka in, skölj inte bort såpan!
  5. Sedan kan du njuta av en trall med mjuk och varm känsla. Önskas en större effekt så upprepa processen tills önskad effekt är nådd, ju fler behandlingar desto lenare blir ytan. Efter ett tag kommer nyansen att bli gråare, så vill man behålla den varmgråa nyansen kan man upprepa någon till gång under sommaren.

Varför behandla trätrall med såpa istället för olja?

Skillnaden mellan en såpskurad altan och oljad trall är att när du använder olja blir ytan "fet" och blank. Ytan kan även upplevas klibbig med olja. När du i stället såpar trallen upplevs ytan matt och mjuk. Dessutom drar inte trallen åt sig lika mycket pollen och andra föroreningar som en oljad trall.

 

såpa trätrall med grönsåpa

Före och efter resultat vid såpning av trall, resultatet när man använd Sunda Natursåpa för såpning av altan.

överfettad såpa för såpning av altan och trätrall - sunda natursåpa

Fördelar med att behandla trädäck och altan med såpa

När du behandlar trädäck och altangolv med en fet såpa får du ett fantastiskt resultat. Med såpa upplevs altandäcket mjukare och får en härlig matt yta. Vid såpning får även trallen en gråvarm finish beroende på tidigare behandling. Varje gång du upprepar behandlingen med att såpa altandäcket blir effekten mer märkbar. En såpskurad altan kan även vara lättare att underhålla än en oljad trall. 

Såpa är även ett mycket bra miljöval när du rengör eller behandlar din altan då såpa är en skonsam och naturlig produkt som gör underverk på altan tack vare sitt neutrala pH-värde på 9,0. Såpa går även bra att använda för att ta bort smuts och föroreningar på altan innan man såpskurar altandäcket.

Vanliga frågor när du såpar altan och trätrall

Vilken såpa ska jag använda till trallen?

Sunda Natursåpa är ett bra val när du väljer att behandla altan eller trätrallen med såpa. Det viktiga är att du behandlar med en väl koncentrerad såpa för att få ett bra resultat redan vid första såpningen.

Hur mycket såpa ska jag använda?

Det kan bero på virkets skick och tidigare behandling. Vi rekommenderar att utgå från 1 liter natursåpa per 30 kvm, men kan ökas om man har en gammal trall eller vill ha ett tydligare resultat. Du kan även välja att såpa trallen flera gånger för mer effekt.

Jag har tidigare oljat altandäcket, kan jag ändå använda såpa

Det går bra att såpa trallen även om du tidigare använt olja. Tänk dock på att det kommer ta längre tid att få samma förväntat slutresultat (exempelvis som bilden ovan).

Kan jag såpa tryckimpregnerad virke?

Absolut! Tryckimpregneringen påverkar inte din behandling med såpa. Ytan kommer upplevas len och mjuk samt beroende på tidigare behandling få en varmgrå finish.

Tillbaka till blogg

Produkterna du behöver

1 av 3