Checklista vårstäda hemmet

Minst två gånger varje år bör man göra en ordentlig storstädning av hemmet och vad passar inte bättre då än en ordentlig vårstädning när solens ankomst fyller på med ny energi? Städar du ordentligt klarar du dig länge och behöver inte små-städa lika ofta. Här är checklistan som hjälper dig att komma i gång med städningen och ger dig dom bästa tipsen.

1. Kom i stämning för att städa

Innan du börjar är det viktigt att du kommer i stämning! Med kvittrande fåglar utanför och förhoppningsvis strålande sol, öppna fönstret på vid gavel och släpp in frisk luft samt starta en peppande spellista på Spotify. Du är nu redo att köra igång!

2. Börja rensa och plocka undan

Gör det enkelt att komma i gång genom att grovstäda. Friställ golvytor och ställ undan allt som inte ska stå framme. Visst nog gömmer sig några bortglömda vinter- och julprydnader i hemmet? Genom att börja med att plocka undan kan damm flyga runt fritt och lägga sig innan du kommer igång med dammandet och torkandet så att du inte behöver göra det flera gånger.

3. Använd rätt medel till rätt plats

Visst finns det fantastiska universalrengöringsmedel som funkar för det mesta. Såpa och allrengöringsmedel fungerar utmärkt för ytor i vardagsrum och sovrum, men i kök och badrum krävs speciellt rengöringsmedel för att verkligen göra rent ordentligt (mer än bara ytligt). Bästa av allt är att använder du rätt medel på rätt plats håller det sig rent längre, så slopa såpa och allrengöringen till utsatta ytor i kök och badrummet! Använd helt enkelt rätt medel till rätt yta.

4. Byt ut textiler

Visst blir det lite instängt under vinterhalvåret? Tjocka textiler kräver mer syre och samlar mycket damm, samtidigt har man inte fönster eller dörrar på glänt lika ofta under vintern. Ge mer syre till rummet genom att byta ut till tunnare textiler. Gardiner, soffkuddar, mattor etc. Se till att skaka av det du inte kan tvätta i maskin innan du lägger undan det. Tjocka plädar och fårskinn kan boa i förrådet under vår och sommarsäsongen. Gör plats för luftigare material som andas!

5. Överdosera inte

Det blir inte renare för att man använder mer än rekommenderad dosering. När du överdoserar kan det lätt bli flammigt av vissa rengöringsmedel trots att du torkar och torkar. Försvinner inte smutsen, fundera i stället om rätt rengöringsmedel används. Består smutsen av mycket fett, krävs ett medel som har mer fettlösande egenskaper. Se till att använda rätt medel i stället för att överdosera för ett bättre slutresultat. Rengöringsmedlet räcker dessutom mycket längre! 

6. Putsa fönster invändigt & utvändigt

Släpp in det naturliga ljuset. Du kommer bli förvånad över hur mycket smuts som fastnar under höst och vinters smutsiga väder. Rekommendation att putsa invändigt två gånger per år, så under vårstädningen är ett ypperligt tillfälle att ta både invändigt och utvändigt samtidigt så du kan njuta av en klar utsikt. Vill du inte använda vanlig fönsterspray är Fönstersåpa ett utmärkt alternativ. Blanda med ljummet vatten och sätt igång! Använd en bra microfiberduk när du putsar fönsterna, undvik att använda papper som ofta luddar. 

7. Ugn och spis

Ge ugn och spis lite kärlek. Med Ugnsrent blir jobbet inte heller så tufft, värm ugnen till 50 grader och låt medlet verka i ugnen så är det bara att torka av insidan av ugnen efter verkningstiden är klar. Lätt som en plätt!  

8. Rent bakom element och trånga utrymmen

Det är lätt att glömma elementen under sin vardagliga städning. Genom att linda en trasa runt en galge kommer du åt trånga utrymmen bakom exempelvis elementen om munstycket på dammsugaren är för brett. Mycket damm och smuts hinner samlas bakom elementen så passa på under vårstädningen att få det helt dammfritt. 

Checklista per rum

Kök

 • Torka av insida och utsida av skåpluckor.
 • Avfrosta kyl och frys vid behov.
 • Rengör ugn och spis. Glöm inte spisfläkten och eventuell micro!
 • Tvätta kökshanddukar, grytlappar, dukar och byt ut köksvampar och disktrasor.

Badrum

 • Desinfektera toalett, handfat, och dusch/badkar med ett rengöringsmedel anpassad för desinfektion. 
 • Ta bort kalkavlagringar och beläggningar med rengöringsmedel anpassat för kalk.
 • Rensa avloppen i handfat och golvbrunn.
 • Fräscha upp duschdraperiet genom att tvätta enligt anvisningarna. 
 • Tvätta badrumsmattan.

Sovrum

 • Vädra och tvätta täcken, kuddar, överkast och eventuella överdrag. 
 • Dammsug sängen och vänd/rotera på madrassen för att få den fräschare. 
 • Byt ut och/eller tvätta gardiner.

Övriga ytor

 • Putsa fönster invändigt och utvändigt. 
 • Ta bort damm och smuts bakom element. 
 • Torka av möbler med fuktig trasa för att ta bort ytlig damm. 
 • Gör rent i tvättmaskin för att få bort unken doft med tvättmaskinsrengöring.
 • Torka av dörrkarmar, lampor, hyllor, lister och garderober som stått och samlat damm.
Tillbaka till blogg

Produkter relaterade till guide