Ultimata checklistan för att vårstäda ditt hem

Minst två gånger varje år bör man göra en ordentlig storstädning av hemmet och vad passar inte bättre då än en ordentlig vårstädning när solens ankomst fyller på med ny energi? Dags att vårstäda hemma för en fräschare känsla. Städar du ordentligt klarar du dig länge och behöver inte små-städa lika ofta. Här är checklistan som hjälper dig att komma i gång med städningen och ger dig dom bästa tipsen.

1. Kom i stämning för att städa

Innan du börjar är det viktigt att du kommer i stämning. Med kvittrande fåglar utanför och förhoppningsvis strålande sol, öppna fönstret på vid gavel och släpp in frisk luft samt starta en peppande spellista på Spotify. Du är nu redo att köra igång!

2. Enklare städning genom att RENSA först

Börja med att rensa ut saker som bara tar plats och inte används. Blir du av med onödiga saker som skräpar blir det även lättare att hålla det städat framöver. Ett plus är att man kanske får plats för ny förvaring! Släng det som är trasigt, ge bort eller sälj det som fortfarande fungerar men inte används.

Friställ golvytor och ställ undan allt som inte ska stå framme. Visst nog gömmer sig några bortglömda vinter- och julprydnader i hemmet? Genom att börja med att plocka undan kan damm flyga runt fritt och lägga sig innan du kommer igång med dammandet och torkandet så att du inte behöver göra det flera gånger.

Här kommer några tips på saker att rensa i vår: Kaoslådan ALLA har i köket, gamla krukor och vaser som inte används, barnleksaker som står och dammar (spar i förråd och ta fram ett halvår senare, leksakerna blir som ny för barnen!), omaka och trasiga strumpor, rensa medicinlådan, ge bort kläder som inte används och ta en titt i förrådet vad som inte använts senaste åren.

3. Börja städa uppifrån och ner

Om du börjar att dammsuga och torka golv för att sedan arbeta dig uppåt för att damma hyllor och bord faller överflödig smuts ner på det nystädade golvet. Då är det bara att börja om och städa golvet ännu en gång. För att få en effektiv städning börjar du städa de höga höjderna. På så sätt faller smutsen ner till golvet och kan tas om i nästa steg. Städningen blir mer effektiv och inte ytor missas.

4. Använd rätt medel för olika typer av smuts

Visst finns det fantastiska universalrengöringsmedel som funkar för det mesta. Såpa och allrengöringsmedel fungerar utmärkt för ytor i vardagsrum och sovrum, men i kök och badrum krävs speciellt rengöringsmedel för att göra rent ordentligt (mer än bara ytligt). Bästa av allt är att använder du rätt medel på rätt plats håller det sig rent längre, så slopa såpa och allrengöringen till utsatta ytor i kök och badrummet. Använd helt enkelt rätt medel till rätt yta för att slippa städa onödigt ofta.

ta bort oxid kalk i toalett

Överdosera inte rengöringsmedel

Det blir inte renare för att man använder mer än rekommenderad dosering på förpackningen. När du överdoserar kan det lätt bli flammigt av vissa rengöringsmedel trots att du torkar och torkar. Försvinner inte smutsen, fundera i stället om rätt rengöringsmedel används. Består smutsen av mycket fett, krävs ett medel som har fettlösande egenskaper. Använd rätt medel i stället för att överdosera för ett bättre slutresultat. Rengöringsmedlet räcker dessutom mycket längre! 

5. Byt ut textiler

Visst blir det lite instängt under vinterhalvåret? Tjocka textiler kräver mer syre och samlar mycket damm, samtidigt har man inte fönster eller dörrar på glänt lika ofta under vintern. Ge mer syre till rummet genom att byta ut till tunnare textiler. Gardiner, soffkuddar, mattor etc. Se till att skaka av det du inte kan tvätta i maskin innan du lägger undan det. Tjocka plädar och fårskinn kan boa i förrådet under vår och sommarsäsongen. Gör plats för luftigare material som andas!

6. Putsa fönster invändigt & utvändigt

Släpp in det naturliga ljuset. Du kommer bli förvånad över hur mycket smuts som fastnar under höst och vinters smutsiga väder. Rekommendation att putsa invändigt två gånger per år, så under vårstädningen är ett ypperligt tillfälle att ta både invändigt och utvändigt samtidigt så du kan njuta av en klar utsikt. Vill du inte använda vanlig fönsterspray är Fönstersåpa ett utmärkt alternativ. Blanda med ljummet vatten och sätt igång! Använd en bra microfiberduk när du putsar fönsterna, undvik att använda papper som ofta luddar. 

7. Rengör ugn och spis från fastbränt fett

Ge ugn och spis lite kärlek. Med Ugnsrent blir jobbet inte heller så tufft, värm ugnen till 50 grader och låt medlet verka i ugnen så är det bara att torka av insidan av ugnen efter verkningstiden är klar. Lätt som en plätt!  

ugnsrengöring från sunda - bäst i test

8. Rent bakom element och trånga utrymmen

Det är lätt att glömma elementen under sin vardagliga städning. Genom att linda en trasa runt en galge kommer du åt trånga utrymmen bakom exempelvis elementen om munstycket på dammsugaren är för brett. Mycket damm och smuts hinner samlas bakom elementen så passa på under vårstädningen att få det helt dammfritt. 

Checklista per rum

Kök

 • Torka av insida och utsida av skåpluckor.
 • Avfrosta kyl och frys vid behov.
 • Rengör ugn och spis. Glöm inte spisfläkten och eventuell micro!
 • Tvätta kökshanddukar, grytlappar, dukar och byt ut disktrasa till microfiberduk.

Badrum

 • Desinfektera toalett, handfat, och dusch/badkar med ett rengöringsmedel anpassad för desinfektion. 
 • Ta bort kalkavlagringar och beläggningar med rengöringsmedel anpassat för kalk.
 • Rensa avloppen i handfat och golvbrunn.
 • Fräscha upp duschdraperiet genom att tvätta enligt anvisningarna. 
 • Tvätta badrumsmattan.

Sovrum

 • Vädra och tvätta täcken, kuddar, överkast och eventuella överdrag. 
 • Dammsug sängen och vänd/rotera på madrassen för att få den fräschare. 
 • Byt ut och/eller tvätta gardiner.

Övriga ytor

 • Putsa fönster invändigt och utvändigt. 
 • Ta bort damm och smuts bakom element. 
 • Torka av möbler med fuktig trasa för att ta bort ytlig damm. 
 • Gör rent i tvättmaskin för att få bort unken doft med tvättmaskinsrengöring.
 • Torka av dörrkarmar, lampor, hyllor, lister och garderober som stått och samlat damm.
Tillbaka till blogg

Ämnen: Städa hemmet

 • Såpa eller olja till trätrall och altan?

  Såpa eller olja till trätrall och altan?

  Våren närmar sig och altandäcket behöver underhållas. Ska man välja såpa eller olja till behandlingen av altan? Vi listar fördelar och nackdelar med såpa och olja när du ska behandla...

  Såpa eller olja till trätrall och altan?

  Våren närmar sig och altandäcket behöver underhållas. Ska man välja såpa eller olja till behandlingen av altan? Vi listar fördelar och nackdelar med såpa och olja när du ska behandla...

 • Varför luktar nytvättade kläder illa?

  Varför luktar nytvättade kläder illa?

  Att upptäcka en kvardröjande obehaglig lukt på nytvättade kläder kan vara en förbryllande upplevelse. Trots dina bästa ansträngningar för att tvätta och torka, verkar den oönskade lukten kvarstå. Att förstå...

  Varför luktar nytvättade kläder illa?

  Att upptäcka en kvardröjande obehaglig lukt på nytvättade kläder kan vara en förbryllande upplevelse. Trots dina bästa ansträngningar för att tvätta och torka, verkar den oönskade lukten kvarstå. Att förstå...

 • Gör hemmet redo inför hösten - tips inför höststädningen

  Gör hemmet redo inför hösten - tips inför hösts...

  Hösten innebär ofta en nystart för många. Ditt hem förtjänar det också! Städar du grundligt klarar du dig länge och behöver inte små-städa lika ofta. Gör ditt hem redo inför hösten...

  Gör hemmet redo inför hösten - tips inför hösts...

  Hösten innebär ofta en nystart för många. Ditt hem förtjänar det också! Städar du grundligt klarar du dig länge och behöver inte små-städa lika ofta. Gör ditt hem redo inför hösten...

1 av 3