Ultimata checklistan för att vårstäda ditt hem

Våren är äntligen här och när vi nu vaknar ur vinterdvalan börjar vi skymta hemmets alla vrår. Dammiga hörn, smutsiga ytor blir tydligt märkbara och den traditionella vårstädningen är precis runt hörnet. Hur känner du för det? Fyller det dig med skräck eller kliar det i fingrarna och du kan inte vänta med att komma igång? Vårstädning har en rad fördelar som sträcker sig bortom det rent praktiska. Här är checklistan som hjälper dig att komma i gång med vårstädningen och ger dig de bästa tipsen.

Hur vårstädar man? Börja med att göra en lista över alla områden i ditt hem som behöver städas. Det kan inkludera rum för rum, garderober, skåp, och andra förvaringsutrymmen. Vem älskar inte känslan när man kan bocka av en lista! Städar du ordentligt klarar du dig även länge och behöver inte små-städa lika ofta. Nedan hittar du våra 7 bästa tips och en komplett checklista som du kan använda inför hela vårstädningen. 

1. Enklare städning genom att RENSA först

Börja med att rensa ut saker som bara tar plats och inte används. Blir du av med onödiga saker som skräpar blir det även lättare att hålla det städat framgent. Ett plus är att man kanske får plats för ny förvaring! Släng det som är trasigt, ge bort eller sälj det som fortfarande fungerar men inte används.

Friställ golvytor och ställ undan allt som inte ska stå framme. Visst nog gömmer sig några bortglömda vinter- och julprydnader i hemmet? Genom att börja med att plocka undan kan damm flyga runt fritt och lägga sig innan du kommer igång med dammandet och torkandet så att du inte behöver göra det flera gånger.

Här kommer några tips på saker att rensa i vår: Kaoslådan ALLA har i köket, gamla krukor och vaser som inte används, barnleksaker som står och dammar (spar i förråd och ta fram ett halvår senare, leksakerna blir som ny för barnen!), omaka och trasiga strumpor, rensa medicinlådan, ge bort kläder som inte används och ta en titt i förrådet vad som inte använts senaste åren.

2. Börja städa uppifrån och ner

Börja med att damma och rengöra tak och väggar och arbeta dig neråt till golv och möbler. Om du börjar att dammsuga och torka golv för att sedan arbeta dig uppåt för att damma hyllor och bord faller överflödig smuts ner på det nystädade golvet. Då är det bara att börja om. Genom att börja uppifrån slipper du att städa om samma område flera gånger. Städningen blir mer effektiv och du missar inte smutsiga ytor.

3. Använd rätt medel för olika typer av smuts

Fokusera på att rengöra alla ytor och områden där smuts och bakterier kan samlas, som köks- och badrumsytor, handtag, bordsytor och fjärrkontroller.

Visst finns det fantastiska universalrengöringsmedel som funkar för det mesta. Såpa och allrengöringsmedel fungerar utmärkt för ytor i vardagsrum och sovrum, men i kök och badrum krävs speciellt rengöringsmedel för att göra rent ordentligt (mer än bara ytligt). Bästa av allt är att använder du rätt medel på rätt plats håller det sig rent längre, så slopa allrengöringsmedel till utsatta ytor i kök och badrummet. Använd helt enkelt rätt medel till rätt yta för att slippa städa onödigt ofta.

ta bort oxid kalk i toalett

Överdosera inte rengöringsmedel

Det blir inte renare för att man använder mer än rekommenderad dosering på förpackningen. När du överdoserar kan det lätt bli flammigt av vissa rengöringsmedel trots att du torkar och torkar. Försvinner inte smutsen, fundera i stället om rätt rengöringsmedel används. Består smutsen av mycket fett, krävs ett medel som har fettlösande egenskaper. Använd rätt medel i stället för att överdosera för ett bättre slutresultat. Rengöringsmedlet räcker dessutom mycket längre! 

4. Byt ut textiler

Visst blir det lite instängt under vinterhalvåret? Tjocka textiler kräver mer syre och samlar mycket damm, samtidigt har man inte fönster eller dörrar på glänt lika ofta under vintern. Ge mer syre till rummet genom att byta ut till tunnare textiler. Gardiner, soffkuddar, mattor etc. Se till att skaka av det du inte kan tvätta i maskin innan du lägger undan det. Tjocka plädar och fårskinn kan boa i förrådet under vår och sommarsäsongen. Gör plats för luftigare material som andas!

5. Putsa fönster invändigt & utvändigt

Släpp in det naturliga ljuset. Du kommer bli förvånad över hur mycket smuts som fastnar under höst och vinters smutsiga väder. Rekommendation att putsa invändigt två gånger per år, så under vårstädningen är ett ypperligt tillfälle att ta både invändigt och utvändigt samtidigt så du kan njuta av en klar utsikt. Vill du inte använda vanlig Fönsterspray är Fönstersåpa ett utmärkt alternativ. Blanda med ljummet vatten och sätt igång! Använd en bra fönsterskrapa när du putsar fönsterna, undvik att använda papper som ofta luddar. Vi har skrivit en guide hur du putsar fönster utan torkränder.

6. Rengör ugn och spis från fastbränt fett

Ge ugn och spis lite kärlek. Med Ugnsrent blir jobbet inte heller så tufft, värm ugnen till 50 grader och låt medlet verka i ugnen så är det bara att torka av insidan av ugnen efter verkningstiden är klar. Lätt som en plätt!  

ugnsrengöring från sunda - bäst i test

7. Rent bakom element och trånga utrymmen

Det är lätt att glömma elementen under sin vardagliga städning. Genom att linda en trasa runt en galge kommer du åt trånga utrymmen bakom exempelvis elementen om munstycket på dammsugaren är för brett. Mycket damm och smuts hinner samlas bakom elementen så passa på under vårstädningen att få det helt dammfritt. 

Checklista vårstädning per rum

Att tänka på

  • Städa uppifrån och ner - höga höjder först.
  • Fokusera på att rengöra alla ytor och områden där smuts och bakterier kan samlas, som köks- och badrumsytor, handtag, bordsytor och fjärrkontroller.
  • Använd rätt medel för olika typer av smuts för att göra rengöringen smidigare. Ett rengöringsmedel för fet smuts, en för bakterier och dålig lukt samt ett för kalkavlagringar.

Kök

  • Dammtorka alla öppna ytor och dammsug alla golvytor, även de mest svåråtkomliga som under kylskåpet och ovanför öppna köksskåp.
  • Torka av insida och utsida av skåpluckor.
  • Rengör kylen genom att tömma alla varor samt hyllor och lådor. Rengör med en köksrengöring och ren duk för att inte sprida bakterier. Avfrosta kyl och frys vid behov.
  • Rengör ugn och spis. Glöm inte spisfläkten och eventuell micro.
  • Putsa upp diskho samt andra blanka ytor och bli kvitt missfärgningar och matta ytor med en poleringspasta.
  • Tvätta kökshanddukar, grytlappar, dukar och byt ut disktrasa till microfiberduk.

Badrum

  • Desinfektera toalett, handfat, och dusch/badkar med ett rengöringsmedel anpassad för desinfektion. 
  • Ta bort kalkavlagringar och beläggningar med rengöringsmedel anpassat för kalk.
  • Rensa avloppen i handfat och golvbrunn.
  • Fräscha upp duschdraperiet och badrumsmattan genom att tvätta enligt anvisningarna. Textilerna samlar på sig smutsrester och kalk från duschen.
  • Putsa upp handfat och andra sanitära ytor för att bli kvitt missfärgningar och matta ytor med en poleringspasta.

Sovrum

  • Vädra och tvätta täcken, kuddar, överkast och eventuella överdrag. 
  • Dammsug sängen och vänd/rotera på madrassen för att få den fräschare. Glöm inte att tvätta madrasskyddet.
  • Byt ut och/eller tvätta gardiner samt andra sovrumstextiler.
  • Rensa ut vintergarderoben och låt vårkläderna vädra utomhus innan du fyller garderoben med vårens alla färger.

Övriga ytor

  • Putsa fönster invändigt och utvändigt. 
  • Ta bort damm och smuts bakom element. 
  • Torka av möbler med fuktig trasa för att ta bort ytlig damm. 
  • Gör rent i tvättmaskin för att få bort unken doft med tvättmaskinsrengöring.
  • Torka av dörrkarmar, lampor, hyllor, lister och garderober som stått och samlat damm.
  • Rengör alla golv med ett bra rengöringsmedel.

Vanliga frågor om vårstädning

Hur ofta ska man storstäda?

Minst två gånger varje år bör man göra en ordentlig storstädning av hemmet och vad passar inte bättre då än en ordentlig vårstädning när solens ankomst fyller på med ny energi? Dags att vårstäda hemmet för en fräschare känsla.

Tillbaka till blogg

Ämnen: Städa hemmet

  • Guide: Så impregnerar du skalkläder inför höst, vinter och vår

    Guide: Så impregnerar du skalkläder inför höst,...

    Att impregnera skalkläder är en viktig del av att hålla dina ytterkläder skyddade mot väder och vind. Genom att regelbundet impregnera dina skalkläder, bevarar du deras vatten- och smutsavvisande egenskaper,...

    Guide: Så impregnerar du skalkläder inför höst,...

    Att impregnera skalkläder är en viktig del av att hålla dina ytterkläder skyddade mot väder och vind. Genom att regelbundet impregnera dina skalkläder, bevarar du deras vatten- och smutsavvisande egenskaper,...

  • Så impregnerar du dina skor

    Så impregnerar du dina skor

    Skor som utsätts för fukt kan snabbt försämras. Genom att impregnera dina skor skyddar du dem mot vatten och smuts, vilket gör dem mer hållbara. Det är särskilt viktigt för...

    Så impregnerar du dina skor

    Skor som utsätts för fukt kan snabbt försämras. Genom att impregnera dina skor skyddar du dem mot vatten och smuts, vilket gör dem mer hållbara. Det är särskilt viktigt för...

  • Så impregnerar du kläder i tvättmaskin

    Så impregnerar du kläder i tvättmaskin

    När du använder kläder som är gjorda för att stå emot väder och vind, som regnjackor eller friluftsplagg, slits deras vattenavvisande egenskaper med tiden. Impregnering är en enkel metod för...

    Så impregnerar du kläder i tvättmaskin

    När du använder kläder som är gjorda för att stå emot väder och vind, som regnjackor eller friluftsplagg, slits deras vattenavvisande egenskaper med tiden. Impregnering är en enkel metod för...

1 av 3