Såpskura altan och trätrall

Funderar du på att såpa altan? Smart - behandla med såpa när du vårstädar trallen! Såpskura altan eller trädäcket i stället för att använda olja. Med såpa får träet en mjuk och varm känsla samt att den får en fin varmgrå finish. Samtidigt drar inte trallen åt sig lika mycket pollen och föroreningar som en oljad trall kan göra. Dubbellycka! Men hur gör man då? Följ vår guide för ett fantastiskt resultat.

såpa altan och trätrall med koncentrerat såpa - så gör du

Snabblänkar till innehåll

  1. Guide: Så såpskurar du
  2. Bra att veta vid såpabehandling
  3. Varför välja såpa i stället för olja?
  4. Guide: Grovrengöring med såpa
  5. Fördelar med såpabehandling
  6. Vanliga frågor och svar

Guide: Så såpskurar du trallen

Du behöver

Trallsåpa, mjuk skurborste eller levang, hink och tillgång till vatten. Vid rengöring kan även en grov skurborste behövs för att ta bort ytlig smuts.

Åtgång

Åtgången är cirka 1 liter såpa per 30 kvm beroende på tidigare behandling. Observera att ålder på träet och tidigare behandling påverkar åtgången och slutresultatet. Torr eller gammalt trä kräver exempelvis mer koncentrerad såpa.

Såpa behandling av altan - steg för steg

  1. Börja med att sopa rent på trätrallen och se till att den är fri från lös smuts. Är den hårt smutsad kan en omgång skrubb med varmt vatten och hård borste behövas innan du börjar behandla med såpa. Du hittar en längre beskrivning längre ner hur du rengör trallen innan behandling. Psst... Undvik att använda högtryckstvätt på din altan eller trall då ett för högt tryck kan skada fibrerna i träet.
  2. Blanda Trallsåpa i en hink med kallt vatten. 3 dl såpa per 10 liter vatten. Doseringen är en utgångspunkt behöver regleras
    utifrån trallen skick. Torr eller gammalt trä kräver exempelvis mer såpa.
  3. Börja sedan skrubba trallen med såpan med hjälp av en mjuk skurborste och eventuell skurduk. Se till att skrubba ordentligt så att hela trallen är täckt av såpa. Vid en första behandling suger trallen åt sig mycket, så använd rikligt med såpa. Träet ska bli mättad av såpa tills det inte längre suger åt sig mer.
  4. Låt det torka in, skölj inte bort såpan!
  5. Nu kan du njuta av en trall med mjuk och varm känsla. Önskas en starkare effekt, upprepa såpa behandlingen tills önskad effekt är nådd. Ju fler behandlingar med såpa desto lenare blir ytan. 

Köp Trallsåpa startkit här →

Bra att veta vid såpa behandling av altan

Nyansen blir svagare med tiden

Efter ett tag kommer nyansen att bli gråare, vill man behålla den varmgråa nyansen kan man upprepa såpabehandlingen en till gång under sommaren. Hårt utsatt altan kan också behöva en extra behandling såpa.

Mängden såpa kan variera vid behandling

Tidigare behandlingar och skicket på träet spelar roll på åtgång och slutresultatet. Första gången altan får en såpa behandling suger träet åt sig mer och kräver då mer såpa. Även torr eller gammalt trä kräver mer såpa. 

Varför behandla trätrall med såpa istället för olja?

Skillnaden mellan en såpskurad altan och oljad trall är att när du använder olja blir ytan "fet" och blank. Ytan kan även upplevas klibbig med olja. När du i stället såpar trallen upplevs ytan matt och mjuk. Dessutom drar inte trallen åt sig lika mycket pollen och andra föroreningar som en oljad trall. Läs fler för- och nackdelar →

såpa trätrall med grönsåpa

Före och efter resultat vid såpning av trall, resultatet när man använd Sundas såpa för såpning av altan.

överfettad såpa för såpning av altan och trätrall - sunda natursåpa

Grovrengöring av träaltan med såpa

Det går även bra att rengöra altan eller trätrall med såpa innan man gör en ytbehandling. Förarbetet är viktigt för att uppnå önskat resultat med såpabehandling. Undvik att använda högtryckstvätt på träet då ett för högt tryck kan skada fibrerna i träet.

  1. Börja med att spola av trallen från lös smuts. Gärna med varmt vatten om möjligt då rengöringseffekten förstärks i värme.
  2. Skura utsatta ytor med en hård skurborste och varmt vatten vid hårt sittande smuts tills träaltan är helt ren.
  3. Spola av med vattenslang så att all smuts försvinner.

Fördelar med att behandla trädäck och altan med såpa

När du behandlar trädäck och altangolv med en fet såpa får du ett fantastiskt resultat. Med såpa upplevs altandäcket mjukare och får en härlig matt yta. Vid såpning får även trallen en gråvarm finish beroende på tidigare behandling. Varje gång du upprepar behandlingen med att såpa altandäcket blir effekten mer märkbar. En såpskurad altan kan även vara lättare att underhålla än en oljad trall. 

Såpa är även ett mycket bra miljöval när du rengör eller behandlar din altan då såpa är en skonsam och naturlig produkt som gör underverk på altan tack vare sitt neutrala pH-värde på 9,0. Såpa går även bra att använda för att ta bort smuts och föroreningar på altan innan man såpskurar altandäcket.

Köp Trallsåpa här →

Vanliga frågor om att såpa altan och trätrall

När är det dags att såpa altan?

Det är ett perfekt tillfälle att såpa altan på våren när man vårstädar trädgården och innan trädgårdsmöblerna ställs fram. Passa på att rengöra med såpan innan behandlingen. Det är bra om det är minst några plusgrader så att såpan inte fryser. Undvik regn, dagg och frost.

Hur ofta måste man behandla med såpa?

Det räcker vanligtvis att behandla altan eller trätrallen 1-2 gånger per år. Är den mycket utsatt kan du behöva upprepa behandlingen om du vill behålla utseendet av träet som såpan ger.

Bästa såpan för att behandla trall eller träaltan?

Sunda Trallsåpa är ett bra val när du väljer att behandla altan eller trätrallen med såpa. Det viktiga är att du behandlar med en väl koncentrerad och överfettad såpa för att få ett bra resultat och inte torka ut träet.

Hur mycket såpa ska jag använda?

Det kan bero på virkets skick och tidigare behandling. Vi rekommenderar att utgå från 1 liter såpa per 30 kvm, men öka mängden om man har en gammal trall eller vill ha ett tydligare resultat. Du kan även välja att såpa trallen flera gånger för att få ett starkare resultat.

Jag har tidigare oljat altandäcket, kan jag ändå använda såpa?

Det går bra att såpa trallen även om du tidigare använt olja. Tänk dock på att det kommer ta längre tid att få samma förväntat slutresultat (exempelvis som bilden ovan).

Kan jag såpa tryckimpregnerad virke?

Absolut! Tryckimpregneringen påverkar inte din behandling med såpa. Ytan kommer upplevas len och mjuk samt beroende på tidigare behandling få en varmgrå finish.

Kan man såpa altan i solsken?

Ja, det går bra! Men tänk att för stark sol och hög temperatur gör att såpan torkar in fortare, vilket riskerar att det avdunstar. Det är optimalast att såpa altan i lite svalare temperatur med moln. 

Tillbaka till blogg

Ämnen: Såpa altan

Produkterna du behöver.

  • Putsa fönster utan ränder steg för steg

    Putsa fönster utan ränder steg för steg

    Efter en lång och hård vintersäsong har våra fönster samlat på sig ett lager med smuts. Förutom att det hindrar utsikten av en blommande vår, minskas mängden naturligt ljus som...

    Putsa fönster utan ränder steg för steg

    Efter en lång och hård vintersäsong har våra fönster samlat på sig ett lager med smuts. Förutom att det hindrar utsikten av en blommande vår, minskas mängden naturligt ljus som...

  • 5 fördelar med att städa

    5 fördelar med att städa

    Våren är här och en en ordentlig vårstädning ge en känsla av lättnad, glädje och tillfredsställelse. Utöver att det kan ge dig en renare och mer organiserad miljö, har vårstädning en rad...

    5 fördelar med att städa

    Våren är här och en en ordentlig vårstädning ge en känsla av lättnad, glädje och tillfredsställelse. Utöver att det kan ge dig en renare och mer organiserad miljö, har vårstädning en rad...

  • Vanliga frågor om att behandla altan med såpa

    Vanliga frågor om att behandla altan med såpa

    Går du i tankarna att behandla altan med såpa som många andra? Vi har listat vanliga frågor och svar gällande behandling med såpa för dig som inte riktigt kan bestämma...

    Vanliga frågor om att behandla altan med såpa

    Går du i tankarna att behandla altan med såpa som många andra? Vi har listat vanliga frågor och svar gällande behandling med såpa för dig som inte riktigt kan bestämma...

1 av 3